19 Haziran 2009 Cuma

Bal ve tarihçesi - 2


Antik Yunan uygarlığı için de “bal” son derece önemli idi. MÖ 6. Yüzyılda yaşamış ünlü matematikçi Pisagor kendi şaşırtıcı uzun yaşamını devamlı bal yemesine borçlu olduğunu anlatır.


MÖ 5. Yüzyılda yaşamış bir diğer ünlü filozof Demokrit de Pisagor’u doğrular ve hatta 100 yıldan fazla yaşayan Demokrit: “Sağlıklı kalmak için içinizi balla sulandırın.” der.
Yine MÖ 5. yüzyılda, modern tıbbın kurucusu sayılan Hipokrat için de bal, tedavilerde çok önemli bir yer almaktadır. Hipokrat, balın kesiklere, çıbanlara, apselere, yanıklara iyi geldiğini söyler.


MÖ 1. yüzyılda yaşamış eski Romalı ünlü bir başka doktor Galen de birçok hastalığın tedavisinde balı öneriyordu.


Ayrıca arılar mucizevi yaşam düzenleriyle de pek çok sanat dalında esere ilham kaynağı olmuşlardır. Örneğin, Eski Yunan komedyasının en büyük yazarı Aristophanes, İÖ 422 yılında yazdığı “Arılar: Yargıçlar” adlı eserinde Atina’nın adalet mekanizmasıyla alay eder. O zamanlarda demagog ve savaştan yana olanlar, yargıçları kendi siyasi çıkarları uğruna kullanırlardı. Sıradan insanlar, Spartalılarla işbirliği yapmakla suçlanır ve insafsız yargıçlar tarafından çok ağır biçimde cezalandırılırlardı. Yargıçlar kararlarını balmumu tabletler sivri bir kaleme yazdıkları için Aristophanes, o kalemleri arıların iğnelerine benzetmiş, bu oyunuyla Atina halkını aydınlatmak, uyarmak istemiştir.


* Bal çalmak kitabının sonunda yer alan H. Y. imzalı bölümlerden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder